Katalóg výrobcov regionálnych produktov okresu Kežmarok
Tento katalóg vznikol na základe vlastného zisťovania a návštev producentov v regióne. Katalóg ponúka prvý prehľad regionálnych výrobcov a ich produktov predovšetkým z oblasti potravinárskej výroby. Nájdete v ňom lokálne gastronomické špeciality, ale aj krojované bábiky. Hlavným cieľom je propagácia miestnych producentov a ich výrobkov. Dôraz sa kladie na tradičný spôsob výroby, jedinečnosť regiónu, citlivý prístup k prírode, starostlivosť o krajinu, originalitu výrobkov a využívanie lokálnych zdrojov. Tento katalóg je dôkazom, že v okrese Kežmarok existujú tradície a výrobcovia, ktorí sú schopní ponúknuť originálne a kvalitné produkty, schopné konkurovať ktorémukoľvek regiónu na Slovensku alebo aj v celej Európe.
Katalóg je súčasťou propagácie regiónu v súlade s komunikačnou stratégiou a opatreniami na podporu miestnej ekonomiky Akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok.
V katalógu nájdete týchto lokálnych producentov:
- TIS Farma Toporec – Rastislav a Ľuboš Regecovci
- Pieninica-sušené bylinky z PIENIN – Lenka Kravcová
- Dunajec s.r.o – František Hamráček
- DluMed-včelárska farma zo Zamaguria – Július Dlugolinský
- Salaš PIENINY – Milan Pichnarčík
- Agrozami spol. s r. o. – Miroslav Zakopjan st.
- Tatraprim s. r. o.
- PD „Goral“ Veľká Franková
- GB FAMILY SLOVENSKO s.r.o. – Jaroslav a Romana Gurovci
- Syrové torty z Ľubice – Janka Kleinová
- Med od Včelára – Martin Bašista
- Osturnianske krojované bábiky – Mária Zavacká
- Spišský šípkový lekvár z Vlkoviec – Rudolf Semaňák
- Slovbys s. r. o. – Jaroslav a Lukáš Mačákovci
- Regionálne združenie včelárov Východného Slovenska – Toporec
- Stredná odborná škola agropotravinárska a technická, Kežmarok
- Domáce jahody spod Tatier – Mária Vidová
„Katalóg výrobcov regionálnych produktov okresu Kežmarok“ spracovalo Centrum podpory regionálneho rozvoja, Hlavné námestie 3, 060 01 Kežmarok a je voľne šíriteľný k dispozícii na stiahnutie tu: Katalóg výrobcov regionálnych produktov.
Regionálna značka kvality “Spišské zemiaky”
Postup pri podaní žiadosti:
- vyplnenie žiadosti o zaradenie medzi regionálne produkty
- odber priemernej – reprezentatívnej vzorky produktu
- overenie kvalitatívnych vlastností, či daný výrobok spĺňa podmienky pre zaradenie do RP
- vydanie osvedčenia – certifikátu pre daný RP
- vyhotovenie a odovzdanie etikiet výrobcovi RP
- zapísanie výrobku do zoznamu regionálnych výrobkov, uverejnenie výsledkov senzorických skúšok
Odber priemernej – reprezentatívnej vzorky produktu:
- odoberá aspoň jeden člen komisie, prípadne komisiou poverená osoba za prítomnosti žiadateľa
- najneskôr do 10 dní pred hodnotením vzorky komisiou
- po odobratí skladuje vzorku vo vyhovujúcich podmienkach
Overenie, či daný výrobok spĺňa podmienky RP:
- hodnotí najmenej trojčlenná komisia
- členov navrhuje MS
- senzorické skúšky podľa metodiky ÚKSÚP-u
- RP – nie menej ako 60 bodov v týchto hodnotených kritériách:
- vzhľad hľúz pred uvarením (max. 12 bodov)
- vzhľad po uvarení (farba – max. 16 bodov)
- vôňa (max. 8 bodov)
- chuť a prehĺtavosť (max. 40 bodov)
- pevnosť, varný typ (max. 16 bodov)
- tmavnutie po uvarení (max. 8 bodov)
- Spolu max. 100 bodov